dijous, 1 de maig del 2014

Homenatge a Pepe Margarit

Al llibre de festes d'aquest any apareix un escrit del que ens volem fer ressò al nostre blog per la importància que aquesta persona ha tingut per a la nostra tradició, ja que va sembrar la llavor per a que podam gaudir d'unes de les ambaixades més boniques que es representen actualment a tot arreu, i que aquest any especialment han meravellat a tot un poble (un servidor inclòs). Donar les gràcies al nostre amic Alfred per prestar sempre de manera desinteressada tots els escrits dels que disposa, sense ell aquest blog perdria color. Gaudiu-lo els que encara no l'heu pogut llegir.


              GERMANDAT DE MOROS I CRISTIANS, A  L´AMBAIXADOR
                                                           PEPE MARGARIT

En el transcurs de la història, abans de les grans obres, abans de les constitucions de les confraries en benefici de la societat i el poble, han estat els seus veïns, les idees dels quals teniren repercussió i es mostraren indispensables per iniciar i continuar el camí de les festes.

L´honra i l´honor, són les qualitats i les virtuds d´un home íntegre, Pepe Margarit. Aptituds necessàries que aconseguiren imposar-se com a exemple i inspiració, amb el desig de mantenir els ideals festers, més difícils en aquests temps de canvis i desenvolupament continu.  

                                          Fotografia cedida per Juan Jesús Prats Català

Des de la Germandat de Moros i Cristians de Llutxent, brindem un merescut homenatge a una persona que ha sigut capaç de transmetre, d´una forma apassionada, el sentiment i l´emoció durant una innegable trajectòria a molts festers i entusiastes. Agraïment i admiració sentim per la figura de l´ambaixador Moro, i cap representant de les tropes de la mitja lluna en la batalla dialéctica dels Moros als Cristians, fins les festes passades.

Al llarg de la història morocristiana del municipi de Llutxent, han participat nombroses personalitats amb el càrrec d´ambaixador. Moltes d´elles, han pertanyut a la família que, fins l´actualitat, ha mantingut la tradició i la commemoració de l´acte, la família Margarit. Des dels seus iniciadors, Tomàs Margarit Llopis i José Ramon Margarit Llopis, passant per Justo Margarit Pons i el seu germà, Secundino Margarit Pons, fins el fill del darrer, Pepe Margarit Ribelles. Tots ells han contribuït, en gran mesura, a la difusió dels aspectes històric-festers i al foment de la cultura local.

L´ambaixador Moro Pepe Margarit, començà a recitar l´ambaixada el 29 d´abril de 1984. Segons ell, el parlament és “la seua passió, la seua il·lusió i el moment més màgic de les celebracions”. Des què a la década dels vuitanta del segle passat s´erigí amb el càrrec de dignatari Moro, ha executat consecutivament fins 2013 la tasca i el foment dels passatges de la història llutxentina. A més, no sols representà el col·loqui a la localitat, sinó que a Barxeta i Daroca foren testimonis de les seues dots i del seu carisma en el recital dels versos.

Al marge d´això, les seues primeres incursions i actuacions foren en la representació de l´obra de teatre de la Comèdia (La conquista de Valencia y el milagro de Luchente). Fou, aleshores, quan des de ben menut adquirí les principals qualitats i expressions per, posteriorment, encapçalar les tropes mahometanes al parlament. Altrament, com ell recorda en nombroses tertúlies, fou el seu avi qui el motivà perquè assolira, en alguna etapa de la seua vida, les funcions de cap musulmà.


                                Fotografia cedida per Miguel Bañuls Benavent. Senda i Bici.

A grans trets, les ambaixades són l´element central que vertebra les nostres festes de Moros i Cristians. A més a més, aporten contingut històric i donen sentit al desenvolupament de la seqüència festera. Així mateix, els festers que les reciten són una part importantíssima dins de la representació i l´escenificació en un marc espacial concret. El càrrec d´ambaixador, ocupa un paper especial a les festes de Moros i Cristians. Indubtablement, a les celebracions, és el representant i la diplomàcia i, al mateix temps, la persona amb més responsabilitats. Ser ambaixador té moltes connotacions. Les dots d´interpretació són importantíssimes, per tant, no és ser el protagonista dels  festejos i lluir un vestit, a més d´això, s´ha de tenir el convenciment d´allò que es representa i la forma com es fa. Certament, per aconseguir tot l´esmentat abans, cal sacrifici, dedicació, esforç, molta preparació i compromís amb la FESTA. Arribat el moment, quan s´ha d´escenificar tot allò que simbolitza, es converteix en el centre de l´acte fester i, tot seguit, en el protagonista. I a la fi, després del seu discurs eloqüent, reb el preciat guardó, l´aplaudiment del públic que amb ímpetu, agraeix l´esforç i el treball ben realitzat.

Un sincer homenatge i molta gratitud a una persona amable, humil, senzilla, afable i generosa, transmissora de vivències i històries i, el que és més important, d´esplendor a les festes.


                                                                        Alfred Garcia Arlandis



Garcia Arlandis Alfred. Origen i evolució de les festes de Moros i Cristians a Luxen. 2012. P. 63.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada